Relația de cuplu este una dintre cele mai complexe și provocatoare, mai ales pentru genul de persoane cărora le place să-și țină sub papuc partenerul de viață. Nevoia de control, spontaneitatea și anxietatea nu merg de loc mână în mână cu liniștea și armonia în cuplu.

Psihologii din întreaga lume au studiat profilul emoțional al persoanelor care tind să-și controleze sau să își manipuleze partenerul. Dacă ești genul de femeie care este obsedată de ideea de control a partenerului de viață, probabil că ai avut deja discuții și reproșuri din partea lui.

David Schnarch, psiholog în probleme de cuplu, a determinat unele semne care îi face pe oameni să dețină controlul într-o relație: de exemplu, dacă tu nu ții cont de prioritățile partenerului sau nu îi respecți deciziile, vrei să fii mereu la curent cu toate activitățile lui și te implici prea mult în tabieturile lui cotidiene, inclusiv pe plan financiar, înseamnă că ești o persoană absolut nesigură pe tine. Ești un om anxios și neliniștit care încearcă să-și recapete liniștea controlând exteriorul și pe omul care-ți este alături.

Psihologul mai afirmă că femeia care își controlează excesiv partenerul, o face din cauza ca nu este capabilă să-și gestioneze corect propriile emoții. Femeia care este dependentă de control, este instabilă emoțional și simte o nevoie permanentă de a conduce și de a influența relația de cuplu, crezându-se mereu o victimă, înșelată sau ignorată. „Nu mai pot avea încredere în el, trebuie să fiu cu ochii în patru.” „Dacă nu preiau controlul și nu fac presiuni, se poate întâmpla ceva urât.” „Trebuie să fiu sigură de orice pas pe care îl face și de orice leu pe care îl are în buzunar.” – este o disfuncție în propriile convingeri și o presiune care ascunde defecte emoționale grave.

Un lucru și mai grav este că necesitatea unei femei de a deține controlul se răsfrânge și asupra copiilor: de multe ori, ignorând nevoile copiilor, mama le impune direcții stricte pe care aceștia trebuie să meargă, fără a le da dreptul să aleagă și să simtă propria lor glorie în ceea ce pot realiza.

Este evident că aceste tendințe aduc doar daune unei relații de cuplu sau unei familii. Din fericire, există specialiști terapeuți care pot ajuta persoanele obsesive prin sprijin profesionist, sau chiar prin tratament, pentru a tempera anxietatea și dorința de control și manipulare.

Ce poate să facă partenerul de cuplu?

Printr-o atitudine ușor empatică față de persoana obsesivă, partenerul de cuplu poate evita situațiile de conflict. Fiind conștient de faptul că această persoană aparent „tare, puternică, dominatoare” este de fapt un om slab care are nevoie de sprijin, înțelegere și foarte multă răbdare, partenetul poate adopta acțiunile potrivite pentru a răspunde la necesitățile ce se ascund în spatele comportamentului toxic al acesteia.