Pentru a avea un corp frumos și tonifiat chiar și în cele mai dificile momente din viață, trainerii în sport ne recomandă cât mai multă mișcare în fiecare zi. Dincolo de această recomandare, ar fi bine să ții cont și de următoarele lucruri:

Înțelege-ți nevoia.

Decide pentru ce ai nevoie de sport și nu te baza doar pe motivația interioară sau pe faptul că cineva arată mai bine ca tine. Nu te baza doar pe obiective de genul „vreau să arăt foarte bine”, „vreau să pierd în greutate”, ci mai degrabă pe ideea: „vreau să am energie, să reduc stresul, să fiu sănătos!”

Începe treptat.

Majoritatea oamenilor care-și propun să aibă un corp de invidiat, schimbă multe lucruri de-odată: își schimbă dieta, încep să facă sport intens, renunță la multe alte lucruri… Firește, în câteva săptămâni motivația lor va scădea, iar oboseala nu va întârzia să apară.  Trebuie să ai răbdare și să iei lucrurile treptat!

Începe cu antrenamentele intense, dar de scurtă durată. Fă-le o dată sau de două ori pe săptămână. Combină-le cu jogging-ul, înotul sau mersul rapid și rezervă-ți două-trei zile pe săptămână pentru odihnă.

Alege tipul de sport care-ți place.

Nu te obliga să faci tipul de sport care nu-ți place. Ideea e să te bucuri de procesul în sine, pentru că sentimentul că tu devii mai tonifiat și mai energic se intensifică o dată cu bucuria de a stăpâni un tip de sport. Amintește-ți ce tip de sport ți-a plăcut cel mai mult în copilărie (poate mersul cu bicicleta, cu rolele…) și încercă să îl incluzi în modul tău de viață.

Nu te neglija!

O activitate fizică mai redusă nu indică neapărat o lipsă de motivație. Pentru că aceeași oboseală, depresie, stres sau îngrijirea unui membru de familie bolnav pot interfera cu sportul. Deci, nu ești obligată să ai cinci antrenamente pe săptămână. Fă-ți un program astfel încât să nu te consumi fizic și psihic, să faci și sport dar să ai și pauze și timp pentru familie sau prieteni.

Combină utilul cu plăcutul.

Acest lucru îți va spori senzația de satisfacție față de ceea ce faci și-ți va crește responsabilitatea pentru multe alte lucruri. De exemplu:

  • Poți merge la serviciu cu bicicleta, trotineta sau chiar pe jos;
  • Poți face jogging cu un prieten;
  • Poți merge la pas rapid doar pentru a petrece mai mult timp în natură;
  • Poți urca treptele până la birou sau până la apartament, adică să renunți la lift;
  • Poți urca până la colegul de la etajul 6 să discuți un task cu el personal, decât să îl discuți prin mesaje, etc.

Sunt multe căi de a combina sportul cu lucruri plăcute!

Pregătește tot ce ai nevoie, din timp.

Exercițiile de antrenament sau de jogging pot fi obositoare, mai ales la început. De aceea, trebuie să te echipezi cu tot ce ai nevoie: uniformă sport, o sticlă de apă, să alegi din timp traseul de alergare sau exercițiile pe care le vei face.

Încercați să faceți acest lucru nu înainte să ieși din casă. Treptat, îți vei forma un obicei care te va scuti de oboseală sau chestii imprevizibile.

Nu-ți te înhăma la mai mult decât poți duce.

Mulți spun că, pur și simplu, nu au timp pentru sport sau nu pot face asta pentru că muncesc foarte mult sau au un bebe mic de care trebuie să aibă grijă. În aceste cazuri, nu este foarte complicat să prioritizezi și să planifici lucrurile. Mai mult, nu e nevoie să faci o oră de sport, poți exersa doar 15 minute pe zi. Dacă faci exerciții eficiente, în câteva luni vei observa schimbări în silueta ta.

Nu descuraja dacă nu reușești din prima! Dacă un anumit sistem de exerciții nu te ajută, nu înseamnă că niciodată nu vei obține ce dorești. Încearcă alte mișcări, alte exerciții, pentru că sportul este un domeniu foarte vast!

Ai aici și un video foarte util cu 10 minute de exerciții cardio:

O zi cu spor să ai!