Telefoanele mobile au inundat literalmente piața tehnologiei digitale. Acestea pot fi cumpărate nu numai în magazinele de specialitate, dar și de pe net (probabil, ai observat că și site-urile de anunțuri sunt full de oferte de genul ăsta) la un preț mult mai mic.
Și, bineînțeles, sursa care-ți oferă un telefon nou nouț, de marcă, la un preț accesibil, te pune pe gânduri cu privire la originalitatea acestuia. Prin urmare, ar fi bine să știi să faci diferența dintre un smartphone original și unul fals, ori companiile chinezești au învățat să facă imitații de produse la un nivel atât de înalt, încât nu fiecare și-ar putea da seama ce tip de telefon riscă să achiziționeze.
Fără prea multă vorbă, să ne uităm pe imaginile de mai jos de mai jos. Asta spune multe, nu?
Există un mit, răspândit în rândul utilizatorilor, cum că autenticitatea telefonului poate fi determinată de codul IMEI. De fapt, acest lucru nu este adevărat. Codul IMEI poate fi copiat cu ușurință de la modelul de telefon original, astfel încât verificarea acestuia va afișa doar originalul. Dacă ai decis deja ce model de telefon vrei să-ți iei, studiază-i mai întâi toți parametrii pe site-ul producătorului (tehnice, de design etc.) apoi fă o inspecție vizuală amănunțită în magazin.
Prezența documentelor, cutia originală și accesoriile nu reprezintă o garanție a autenticității dispozitivului.
Așadar, fă următoarele lucruri:
- verifică cu atenție carcasa dispozitivului, locația butoanelor și a obiectivului camerei.
- atenție la calitatea materialelor și la fragilitatea butoanelor.
- evaluează luminozitatea și contrastul afișajului.
- verifică memoria totală. De regulă, aceasta este mult mai mică la telefoanele și tabletele false.
Aplicații pentru determinarea originalității unui smartphone
Dacă aspectul telefonului nu este unul dubios și ai certitudinea că este un dispozitiv original, poți accesa o aplicație specială, numită Antutu Officer. În cazul în care telefonul nu are această aplicație, îl poți ruga pe managerul de vânzări să o instaleze pentru ca tu să te poți asigura că nu e un telefon fals. Antutu Officer îți permite să vezi informații despre numărul și etichetarea senzorilor, tipul plăcii de bază sau memoria RAM. Ulterior, urmează următorii pași:
- activează conexiunea Wi-Fi de pe telefonul pe care este instalată aplicația Antutu;
- cere-i managerului de vânzări să-și conecteze și el telefonul la rețeaua Wi-Fi;
- transferă fișierul de instalare a aplicației pe smartphone-ul vânzătorului, după care codul QR ar trebui să apară pe ecranul telefonului;
- apasă pe butonul Start pe telefonul vânzătorului și scanează codul QR;
- așteaptă un răspuns de la aplicația Antutu.
Aplicația îți va oferi informații complete despre specificațiile tehnice ale telefonului sau îți va demonstra faptul că telefonul verificat este doar o imitație!