Criticile sunt acele atacuri emoționale care pot răni pe oricine. Suntem mereu expuși riscului de a face lucruri nepotrivite în viață. Chiar și atunci când nu ne dăm seama sau nu face ceva intenționat, putem fi criticați pentru modul în care vorbim, mâncăm, ne îmbrăcăm sau acționăm pentru că nu toată lumea se poate declara de acord cu ceea ce faci.

Așadar, dacă tot nu putem evita criticile celor din jur, haideți să vedem cum le putem face față și anume, cum să interpretăm criticile:

Nu le lua personal!

De multe ori, cei care critică nu au scopul să te pună într-o lumină proastă ca persoană, ci să-și exprime dezacordul față de ideea pe care o ai. Poate nu e ușor să o faci, dar las- criticul să-și păstreze ideea și opinia sa, pentru că tu ești cel care decide până la urmă și nu te vei lăsa influențat de părerile celor din jur.

Învață din observații!

Încearcă să identifici un adevăr cât de mic în ceea ce ți se spune. Poate că observațiile în adresa ta conțin informații valoroare pe care le poți lua în considerație și de care poți profita! De exemplu, soțul îți spune ”părerea mea e că nu-ți stă prea bine cu părul mov”. Deși poate să nu fie complet adevărat, ar trebui să ai în vedere și varianta schimbării culorii părului, mai ales că această observație vine de la o ființă apropiată.

Nu deveni ostil!

Încearcă să faci față situației fără să iei o atitudine ostilă și să intri în conflicte. Faptul că vei încerca să demonstrezi că Tu ai dreptate, iar cealaltă persoană se înșeală, te poate duce spre nicăieri. Fă apel la inteligență!

Nu te lăsa demoralizat!

Deși criticile îți pot dezvălui un grăunte de adevăr și te pot schimba spre bine, am descoperit că există și oameni răi care tot ce vor să facă e să îi ajute pe ceilalți să fie mai buni. Nu te lăsa demoralizat de persoanele ofensatoare, pentru că tot ce urmăresc e să-și verse mânia și problemele lor pe tine.

În conchidere: nu există ca toată lumea să fie de acord cu ceea ce faci în viață. De multe ori, acțiunile tale nu vor fi pe placul tuturor, iar asta nu trebuie să te împiedice să-ți urmezi visurile. Acceptă criticile, nu deveni ostil ci, dimpotrivă, încearcă să profiți de pe urma lor!

Ți-a plăcut articolul? Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori și pe pagina noastră de Facebook. 
Adaugă un comentariu