Gelozia este un sentiment teribil și extrem de neplăcut care poate răscoli totul într-un om.

Gelozia distruge vise, dorințe, sentimente și trece ca un burete peste tot ce înseamnă liniște, pace și respect. În rezultat, rămâne o dezamăgire și o tristețe copleșitoare din care îți este foarte greu să ieși.

Unii sunt de părerea că „gelozia înseamnă iubire”, or’ daca partenerii nu sunt geloși, înseamnă că și-au pierdut orice interes unul față de celălalt.

Uneori, femeia refuză intimitatea cu partenerul ei dacă este obosită, indispusă sau nu se simte bine, motiv care-i poate trezi suspiciuni bărbatului său. Și invers, o femeie este geloasă pe soțul ei atunci când devine foarte ocupat, nu îi dă atenție sau nu îi oferă intimitate.

Este ok să fii geloasă/gelos din când în când, însă, dacă acest sentiment te răvășește mai tot timpul și te trage în jos, e timp să identifici un echilibru și să menții relația pe o linie de plutire.

Primul pas este să capeți mai multă încredere în tine.

Psihologii au demonstrat că gelozia este „privilegiul” femeii nesigure. În subconștient, ea crede că nu este vrednică de dragostea bărbatului și că el s-ar putea să se aventureze într-o altă relație.

Pentru a face față geloziei, trebuie să te iubești pe tine în primul rând, să te relaxezi și să înțelegi că ești o femeie unică, frumoasă și demnă de admirație.

Lucrează asupra ta. Ai suspiciuni, dar ești sigură/sigur că acestea sunt întemeiate? Dacă ai mai tot timpul suspicii în ceea ce privește partenerul de viață, nu te-ai gândit că problema ar putea fi în tine? Convinge-te de faptul că gelozia ta nu-și are rostul. Vorbește cu partenerul tău și dacă acesta te asigură că poți sta liniștită și că nu e nimeni la mijloc, ai încredere în el și relaxează-te.

Vorbește deschis cu omul pe care îl  iubești (dacă îl iubești) și povestește-i prin ce treci. Totodată, cere-ți scuze pentru crizele de gelozie, pentru jigniri și insulte. ”Te iubesc, mi-e frică să te pierd..” sunt cuvintele magice care ar putea duce la o discuție constructivă și la identificarea soluțiilor pentru relația voastră.

Fie că ești bărbat sau femeie, scapă de gelozie, crescându-ți stima de sine. La fel, este extrem de important să conștientizezi ceea ce câștigi și ce pierzi dacă te lași dominat de o anxietate nejustificată. Gândește-te: merită să-ți creezi dureri de cap în cazul unor ipoteze false despre soțul/soția ta? Îți aduce gelozia plusuri sau doar minusuri în viața ta?

Pentru a crea o armonie în cuplu și pentru a scăpa de suspicii, încearcă să-ți lauzi cât mai des partenerul de viață, mai ales în fața prietenilor sau a rudelor. Subliniază-i calitățile speciale pe care le are, pe care nu le-ai mai văzut la nimeni altcineva. Acest lucru îl va suprinde plăcut, îl va face să se simtă iubit și apreciat și, fii sigură că astfel, niciodată nu va avea nevoie de nimeni alături, înafară de tine.