Se poate întâmpla ca după câțiva ani de căsnicie, partenerii să nu mai vadă adevărata valoare a iubirii. Aceasta poate fi știrbită de gelozie, neîncredere, posesiune, presiune sau lipsa stimei de sine.

De ce își pierde femeia stima de sine?

De exemplu, el și ea  au o relație de cuplu armonioasă, însă după câțiva ani de căsnicie ea își pierde încrederea în sine și este supărată pe soțul ei că nu se mai implică în relație la fel de mult ca înainte.

Bărbatul muncește mult, este preocupat de multe probleme, vine acasă, ia cina în fața televizorului și merge la culcare. Nu-și mai vorbesc la fel de mult ca înainte și pare că lipsește acea flacără. Femeia percepe acest lucru ca pe o lipsă de apreciere și respect din partea lui și crede că nu mai poate fi iubită. Încercând să se implice mai mult în relație și să lămurească anumite neînțelegeri, ea  îi cere soțului explicații, explodează și îi cere să fie mai afectuos. În toate aceste încercări, ea nu-și dă seama că îl face să se retragă în sine și să-i vorbească tot mai puțin. Încearcă apoi să devină mai detașată, mai echilibrată, dar își pierde din nou controlul și manifestă reacții emoționale exagerate, lucru care îl îndepărtează și mai mult pe bărbat.

De ce își pierde bărbatul motivația de a dărui?

Crezând că dacă și-a făcut soția fericită o dată, ea va rămâne fericită toată viața. Iar când mai are și multe lucruri de rezolvat la serviciu, bărbatul pare că îmbracă ochelari de cal și uită de nevoile soției. El devine tot mai motivat să rezolve probleme mari și urgente, este captat de chestiunile profesionale și pare că uită de ea. Devine tot mai puțin motivat să îi ofere afecțiune. Dacă vede că ea îi mai zâmbește, înseamnă că e ok, ea nu are nevoie de afecțiune.

Problema e că după ce bărbatul câștigă iubirea unei femei, el pare că devine mai leneș în a dărui. Și cu cât femeia îi dăruie mai mult, cu atât mai puțin motivat devine el în ai oferi. Aici intervine frustrarea, femeia își pierde stima de sine și răbufnește. Iar atunci când îi adresează soțului o rugăminte, pe fundalul unor resentimente și emoții, aceasta sună ca un ordin care îl face să se simtă dezapreciat și ofensat de vorbele ei. Astfel, relația ajunge să semene, mai degrabă, cu un meci cu scorul de 7-0.

Dacă ar ști…

Pentru a rezolva această dilemă, bărbatul trebuie să-și asume responsabilitatea de a dărui mai mult și să ierte, iar femeia să-și asume răspunderea că se certifică inutil și permite ca scorul să ajungă la valori inegale. Bărbatul trebuie să înțeleagă că dacă nu comunică cu soția, ea devine labilă emoțional și ajunge la epuizare. Trebuie să înțeleagă că ea tinde să dăruie mai mult când nu se simte iubită și să fie mai interesat de felul cum, de exemplu, și-a petrecut ziua…

Femeia, la rândul său, trebuie să înțeleagă că bărbatul reacționează la resentimente în mod pasiv și leneș. El nu se mai simte motivat să dăruie, mai ales când ea este mereu nervoasă, suspicioasă și îi reproșează lucruri. Femeia trebuie să conștientizeze că dacă bărbatul ar înțelege-o cu adevărat, el i-ar oferi mai mult.

Prin urmare, răbdarea, toleranța și înțelegerea între partenerii de cuplu ar fi soluția pentru rezolvarea divergențelor. În loc să îl/o judeci, mai bine acceptă acest om așa cum este. Imaginează-ți că este o ființă adorabilă de pe altă planetă, diferită de tine. Permite-i sufletului pereche să fie diferit de tine, dorește-ți să-l înțelegi și să îl sprijini în orice situație, iar așa iubirea dintre voi poate căpăta o nouă dimensiune, mai înfloritoare!

Paula