Fiecare relație e unică și fiecare experiență amoroasă trăită nu seamănă cu alta, de-a lungul vieții noastre. Fiecare dintre noi trăim, în viață, un număr de relații, toate foarte diferite între ele. Totuși, există anumite etape certe prin care trece orice raport între doi parteneri.

Etapele acestea sunt, practic, ca un test de durabilitate prin care trec cei doi parteneri în relația lor. Dacă oricare dintre aceste etape eșuează, în mod automat va eșua si relația. Nu o dată ni s-a întâmplat să avem în fața ochilor un exemplu de cuplu care părea că se înțelege perfect, iar câțiva ani mai târziu să aflăm, despre același cuplu, că s-a destrămat.

Află și tu în ce etapă a relației tale ești și cum decurge raportul cu partenerul tău de viață.

Etapa nr 1: Dragostea nebună

Este primul stadiu al fiecărei relații, care începe cu o puternică atracție față de partener. Amândoi sunteți puternic atrași sexual unul de celălalt și vă doriți să stați în compania celuilalt. În această etapă amândoi ignorați eventualele nereguli și vedeți doar jumătatea plină a paharului.

Etapa nr 2: Înțelegerea

În această etapă partenerii încep să se cunoască cu adevărat. Aveți conversații lungi și vreți să vă cunoașteți cât mai mult. Vorbiți despre trecutul vostru, familii, relații, ce vă place și ce nu vă place, și tot ce vă definește. Totul pare romantic și frumos.

Etapa nr 3: Disonanțele

Etapa aceasta vine după câteva luni de fericire deplină și coincide cu primele momente de ceartă care au loc în cuplu. Este momentul în care partenerii se văd nevoiți să facă față primelor lor conflicte.

Etapa nr 4: Formarea opiniilor

Este etapa în care amândoi vă formați părerea despre celălalt. Și apar primele presupuneri despre poziția și dorințele celuilalt față de relație. De obicei, dacă așteptările unuia diferă de ale celuilalt, se instaurează depresia celui care are așteptări mai mari. Nu te astepți ca partenerul sa-ți aducă flori, dar el o face. Totuși, dacă cumva întarzie atunci când știe că trebuie să te ia de la aeroport, intri în depresie și te întristează profund.

Etapa nr 5: Cimentarea relației

Deja aveți idei clare unul despre celălalalt, iar acum încercați să cimentați prezența partenerului în propria viață. Este etapa în care dai și primești, etapa reciprocității. Tot în această etapă are loc încercarea unuia de a-l schimba pe celălalt acolo unde simte nevoia.

Etapa nr 6: Fericirea

Daca relația rezistă etapei nr 5, deja amândoi vă simțiți în largul vostru, sunteți perfect conștienți de alegerea făcută și v-ați găsit echilibrul. Fiecare știe exact așteptarile celuilalt și vă cunoașteți foarte bine. Sunteți fericiti unul cu altul și vă considerați binecuvăntați să aveți o asemenea relație echilibrată. În cadrul acestei etape aveți senzația că sunteți cu adevărat cuplul ideal.

Etapa nr 7: Momentul dubiilor

Deja au trecut ani buni de când sunteți împreună. Și la un moment dat apar și dubiile. Intensitatea acestor dubii depinde de cât de fericită a fost relația voastra până în acest moment. Acum începeți să vă gândiți la viața voastră, la anii petrecuți împreună, la foștii parteneri și la tentațiile unui eventual nou partener. Este etapa în care căutați să petreceți mult timp în compania altor cupluri ca și voi. Oare ați putea rezista o dată ce atingeți această etapă? Sigur că da, atât timp cât nu aveți un raport monoton și rutinant.

Etapa nr 8: Explorarea sexuală

Viata sexuală începe să capete noi dimensiuni și vă arătați din ce în ce mai interesați de aspectul fizic al lucrurilor. Sau, dimpotrivă, unul dintre voi se arată complet dezinteresat de sex. Este momentul în care amândoi începeți să vă gândiți la metode de a vă îmbunătăți viața sexuală. Dacă nu sunteți amândoi pe aceeași frecvență, de obicei unul dintre parteneri ajunge să aibă o altă relație. Dacă, dimpotriva, găsiți calea de comunicare, puteți explora împreună.

Etapa nr 9: Increderea deplină

Este momentul în care sunteți cu adevărat fericiți, împliniți și aveți încredere oarbă unul în celălalt. Dar atenție, un astfel de stadiu vă poate conduce ușor către senzația că totul vi se cuvine și totul vă e garantat. Oricât de bine v-ați cunoaște și oricât de confortabil v-ați simți în relație, nu uitați că nimic nu e garantat pe viață și ca trebuie să continuați să vă curtați și apreciați reciproc, pentru sănătatea raportului.

Dacă ești într-o relatie cu vechime, probabil că deja ai experimentat pe propria piele stadiile de mai sus.

Împartășește cu noi experiența ta dacă ai trecut prin aceste etape sau ai avut parte de alte etape intermediare în relația ta
Scrie-ne în comentarii, la ce etapă ești tu?