Megi la sală constant, dar nu ai rezultate? Adică, respecți programul și recomandările antrenorului, însă nu obții formele pe care ți le dorești, ba, te mai și simți obosit(ă)? Cu siguranță, e o chestie care te demotivează și te face să-ți dai întrebarea: ”De ce nu funcționează? Ce-mi lipsește?”

În primul rând, îți lipsesc aminoacizii! În acest articol, îți voi spune de ce sunt aminoacizii atât de importanți și cum poți compensa deficitul lor.

Aminoacizii proteinogeni sunt esențiali în special pentru persoanele care fac sport și pentru adepții unui stil de viață sănătos. Din aceste substanțe se formează proteine, care la rândul lor acționează ca un material de construcție pentru mușchi.

Oamenii de știință au detectat  prin cercetări 20 de tipuri de aminoacizi, din care doar 11 sunt sintetizați în corpul uman. Restul, se pot obține fie din alimente, fie din suplimente alimentare. Pe vremuri, suplimentele alimentare ce conțin aminoacizi puteau fi cumpărate doar în farmacii și în magazinele de specialitate. Însă, pe măsura evoluției fitness-ului, nutrienții pentru sport, adică shake-urile de proteine, batoanele și băuturile energizante pot fi cumpărate la orice hipermarket.

Ce sunt BCAA-urile și de ce sunt importanți?

Termenul BCAA (aminoacizi cu lanț ramificat) combină cei trei aminoacizi esențiali: leucină, izoleucină și valină. Acestea sunt substanțe care sunt deosebit de importante pentru sinteza proteinelor, din următoarele considerente:

Procesele metabolice cu BCAA au loc mai mult în mușchi, și nu în ficat. Acest grup este absorbit de organism foarte repede: 90% dintre aminoacizi sunt descompuși în primele ore după mâncare sau consumul suplimentelor alimentare.

Leucina este componenta principală a proteinelor naturale, un material cheie pentru construirea mușchilor. Aceasta reglează procesele de sinteză a proteinelor din fibrele musculare. Dacă există o insuficiență de leucină în organism, acest lucru duce la stoparea creșterii și dezvoltării, scăderea în greutate și tulburări metabolice.

Izoleucina este implicată în formarea proteinelor și în metabolismul energetic. Aceasta ajută celulele să absoarbă glucoza, crește rezistența și ajută la refacerea mușchilor. Aminoacidul este important pentru sinteza epidermei: ajută la reînnoirea pielii deteriorate în timpul antrenamentului.

Valina asigură, de asemenea, sinteza proteinelor în celulele musculare și le furnizează energie. Acest aminoacid are o importanță deosebită pentru cei care se antrenează aproape până la limita puterii. Astfel de sportivi sunt expuși riscului de catabolism, adică distrugerea celulelor musculare. Valina suprima acest proces, îmbunătățește coordonarea musculară, memoria, procesele nervoase și stabilizează nivelul de serotonină (hormonul fericirii).

Astfel, BCAA-urile contribuie nu numai la formarea de noi fibre musculare, ci și inhibă distrugerea acestora. În plus, aceste substanțe acționează ca o sursă de energie, reglează procesele de creștere și metabolism în celule.

Unde să obții BCAA-uri?

Ca și în cazul altor aminoacizi esențiali, organismul nostru nu știe cum să sintetizeze leucina, izoleucina și valina. Dacă te alimentezi, atunci vei obține cantitatea potrivită de BCAA din alimente. Deci, în carne există toți cei trei aminoacizi, în brânză și alte produse lactate există leucină și valină, în orez brun și leguminoaseizoleucină.

În cazul în care faci sport te performanță și vrei să obții rezultate mult mai rapide, fără să te epuizezi, ai nevoie de acele suplimente care se vând în cutii. De exemplu, E-ON BCAA 2000 este un cocktail ce conține toate tipurile de aminoacizi și îți oferă energie pentru toată durata antrenamentului. Acesta  asigură o creștere a forței și a rezistenței, prelungește durata antrenamentului, reduce durerile musculare și accelerează recuperarea.

De câte BCAA-uri ai nevoie?

Conform ultimelor calcule ale oamenilor de știință, aportul zilnic minim de BCAA trebuie să fie de 84 mg pe kilogram de greutate corporală. În principiu, dacă faci sport, ai nevoie de ceva mai mult, dar  totul depinde de parametrii corpului tău, de intensitatea orelor de sport și de obiectivele acestora. Antrenorii recomandă consumul de BCAA atât înainte, cât și după antrenament, și chiar și în timpul acestuia, mai ales dacă petreci mai mult de o oră la sală.

Spor la sport!