Wireless-ul sau rețeaua fără fir are multe avantaje pentru navigatorii pe internet. Cu toate acestea, specialiștii spun că Wi-Fi-ul poate dăuna securității informațiilor din dispozitivele mobile. Mai exact, prin intermediul wireless-ului public, datele din telefonul tău mobil pot fi furate!
Cum te protejezi de atacatorii cibernetici care profită de navigatorii rețelelor publice de internet? Am cerut specialiștilor în domeniul securității informațiilor să ne explice anumite reguli și ce nu trebuie să facem atunci când folosim Wi-Fi-ul public.
Știai că până și cele mai sofisticate parole pot fi sparse? Este adevărat că programelor le va lua ceva timp pentru a selecta cheia referitoare la „qwerty12345”, însă dispozitivul tău este supus unei vulnerabilități mai atunci când „se alătură” unei rețele publice de internet.
Cel mai șocant este că telefonul tău mobil se poate conecta automat la rețele Wireless. De exemplu, ai venit într-o cafenea și ai folosit punctul de acces local. Când intri în data viitoare în aceeași cafenea cu Wi-Fi-ul activat, telefonul sau laptopul tău se va conecta automat la această rețea.
Prin ce este periculoasă conectarea automată la Wireless-ul public?
Având toate tehnicile și abilitățile necesare, un atacator accesează cu ușurință datele din dispozitivele conectate la wireless-ul public. Cu aceeași ușurință, atacatorul poate crea o dublură: o rețea cu același nume (identificator de rețea, SSID) și parolă. Desigur, nu este garantat faptul că dispozitivul tău se va conecta la acea dublură, însă această variantă nu trebuie exclusă din simplu motiv să ești conectat automat la rețea sau ai avut ghinionul să selectezi rețeaua dublată care poartă același nume.
Conectându-ți telefonul la o rețea dublată, riști să trimiți date din dispozitiv unor alte persoane! Astfel, îți sunt amenințate conturile și cardurile bancare, precum și informațiile de la unitate, în cazul în care aceasta a fost atacată de viruși.
Prin urmare, sfatul specialiștilor este să dezactivezi conexiunea automată la rețelele publice Wireless. Poți recunoaște o rețea dublată numai prin dovezi indirecte. În primul rând, browser-ul te poate avertiza despre pericolul potențial la deschiderea paginilor: emite un mesaj de eroare despre criptare sau pur și simplu te avertizează să deschizi site-ul. În al doilea rând, dacă observi alte fonturi pe resursele obișnuite (iar tu nu ai făcut modificări de fond în browser), pe pagini nu există animații sau ceva pare neobișnuit, este un motiv să fii în alertă.
Pentru a nu-ți supune telefonul sau calculatorul atacurilor cibernetice prin Wi-Fi, îți recomandăm să NU faci următoarele lucruri:
- Nu folosi Wireless-ul public pentru a accesa email-ul, rețelele de socializare, conturile bancare și alte servicii importante. Dar poți să navighezi pe Google sau să vizionezi filme pe YouTube.
- Nu face cumpărături pe Internet și nu introduce parole în timp ce dispozitivul tău este conectat la rețeaua publică de internet.
- Nu divulga nimănui parolele și asigură-te că nimeni nu vede parola pe care o introduci în telefon.
- Nu te conecta la rețelele care nu cer parola de acces. Este posibil ca sub denumirea de „RTC_wifi_free” să se ascundă alt provider decât cel al cunoscutului operator și să fie o momeală pentru utilizatorii naivi.
Și încă un sfat: când te conectezi la Wireless-ul public, fii atent la tipul de criptare: în mod normal, dispozitivul ar trebui să utilizeze standardul WPA2-Enterprise.
Comenteaza