Sărbătorile se apropie rapid și orice gospodină începe să gândească un meniu cu care să îi impresioneze pe cei dragi.
Pornind de la sloganul „Nici o masă fără pește!”, ne-am gândit să-ți dăm o idee de mâncare foarte simplă, dar delicioasă pentru masa de sărbători: Păstrăv la cuptor cu sparanghel.
De ce am ales păstrăvul? Pentru că este unul din speciile cele mai bogate în acizi grași Omega 3, Vitamina D, acid folic, vitamina B12 și proteine. Mai mult, păstrăvul este recomandat celor care sunt adepți ai dietelor sănătoase pentru că are o cantitate foarte scăzută de mercur.
Pe lângă faptul că este un pește sănătos, este și foarte gustos! Iar cea mai bună metodă de pregătire este cea de coacere, înăbușire, prin care alimentele își mențin sucul propriu și nu necesită adăugare de grăsimi sau sosuri.
Iată care sunt ingredientele de care vei avea nevoie:
- Fileurile de la 2 păstrăvi (poți alege și păstrăv somonizat)
- 400 gr. sparanghel
- 1 lămâie
- 2 căței de usturoi
- Pătrunjel proaspăt
- Ulei de măsline
- Sare și piper
Mod de preparare:
- Curăță de solzi și oase fileurile de păstrăv, apoi aranjează-l pe tava de copt (vas de copt sau tavă grill) pe partea cu pielea. Presară-le cu sare și piper, apoi adaugă câte 2 felii de lămâie pe fiecare bucată.
- Spală sparanghelul și taie-i capetele de circa 3 cm, apoi aranjează-l în tavă pe lângă fileurile de păstrăv, stropindu-l cu un pic de ulei de măsline.
- Taie mărunt usturoiul și presară-l deasupra, împreună cu coaja de lămâie. Dacă ai un vin alb bun, poți stropi conținutul din tavă cu un pic de vin, pentru a-i conferi mâncării frăgezime și o aromă aparte.
- Bagă tava acoperită cu folie de aluminiu (sau capac) la cuptor pentru circa 15 minute, după care scoate-i folia pentru ca peștele și sparanghelul să se rumenească un pic, cam 5 minute.
După gătire, aranjează fileurile de pește și sparanghelul pe un platou de sărbătoare, presărând peste el pătrunjel proaspăt tocat mărunt și, după gust, nițel parmezan.
Pentru cei mai pofticioși, acest fel de mâncare poate fi servit alături de un piure pufos de cartofi.
Poftă bună!
Comenteaza