Trecerea de la moarte la viață. Ce poate fi mai sacru și înălțător de atât? E Săptămâna Mare, săptămâna Paștilor în care Cel mai neprihănit dintre noi a fost trădat și ucis pe Cruce. E perioada în care creștinii își purifică sufletele de păcate, țin post negru și trăiesc cu speranța Învierii după moarte. În mod tradițional, gospodinele pregătesc un meniu pentru masa de Înviere și așteaptă cu smerenie Lumina, alături de cele mai dragi ființe.

Ca să vă ajutăm cu idei, pe lângă Pască și delicioșii cozonaci, vă propunem o rețetă de miel gătit lent la cuptor, îmbibat cu aromă de ierburi și usturoi. 

Așadar, miel la cuptor cu ierburi aromate și legume:

Pentru a pregăti mielul, ai nevoie în primul rând de multă răbdare, pentru că se gătește pe îndelete, fără grabă. Atunci când carnea de miel întâlnește rozmarinul, frunzele de dafin, ienupărul și usturoiul, rezultă un deliciu culinar, o cărniță fragedă care ți se va topi în gură. Ai nevoie de un vas de fontă sau lut, pentru a i se distribui uniform temperatura. 

Pentru această rețetă vei avea nevoie de:

 1. Carne de miel (spată sau pulpă): 800 g – 1 kg
 2. Ceapă albă: 3 bucăți
 3. Usturoi: 3-4 căței
 4. Măsline negre: 300 g
 5. Morcov: 2 bucăți
 6. Sare și piper negru măcinat: după gust
 7. Ulei de măsline: 4 lingurițe
 8. Vin alb sec: 200 ml
 9. Rozmarin: 2-3 crenguțe
 10. Fructe de ienupăr: 2-3 bucăți
 11. Supă de pui – cât să cuprindă carnea

Mod de preparare

Se spală bine carnea de miel și se taie bucăți. Se tamponează cu un prosop, se crestează cu cuțitul și se îmbibă cu ierburile aromatice, usturoiul tocat, sarea și piperul. Dacă nu ai restricții la carne călită, o poți tăvăli nițel într-o tigaie până capătă o crustă ușor aurie. Între timp, se taie ceapa în patru (sau dacă ai cepe mici, le poți pune întregi). În vasul în care vei înăbuși mielul, se toarnă uleiul de măsline, se adaugă ceapa și se călește un pic. Când ceapa devine translucidă, se adăugă bucățile de miel și se toarnă vinul. Se lasă la foc mic până se obține o reducție, și se adaugă supă de pui, astfel ca să cuprindă toată carnea. În compoziție se adaugă și fructele de ienupăr, frunzele de dafin și morcovul tăiat rondele, se gustă de sare și piper. Se acoperă vasul cu un capac sau folie de aluminiu și se dă la cuptorul preîncălzit pentru circa trei ore, la temperatura de 140 de grade celsius. Ulterior, se scoate capacul, se adaugă măslinele și se lasă carnea pentru încă 30 de minute la cuptor, fără capac. Se servește fierbinte, alături de garniturile preferate.

Poftă bună și Sărbători Pascale Luminate!