Sentimentul de furie ne este cunoscut, practic, tuturor și, din nefericire, ne confruntăm cu el aproape zilnic: la locul de muncă, în transport sau chiar acasă. Psihologii spun că furia este o reacție normală a creierului uman la stimulii externi. Dar, în același timp, această reacție poate și trebuie să fie combătută.

Se întâmplă ca de multe ori să nu fim noi făptuitorii, ci victimele unui acces de furie și nimeni nu ne întreabă dacă suntem pregătiți să-i facem față sau nu. O dată ce și-a descărcat furia, cel cu care comunicăm se domolește rapid, lăsându-ne speriați și supărați.

Ce este furia?

Din punct de vedere psihologic, furia este o emoție normală. Este reacția organismului la rănirea sentimentelor, la frustrare și la suferința psihică. Atunci când omul este furios, el strigă, țipă, încercând să se protejeze într-o anumită situație.

Potrivit experților, furia nu este doar o emoție, ci o afecțiune. Acest proces emoțional se caracterizează prin intensitate și durată scurtă și, preț de câteva minute, persoana își schimbă atât starea mentală, cât și cea fiziologică: apare contracția musculară, respirația devine dificilă, iar sângele circulă mai rapid.

Atunci când este furios, omul tinde să arunce energia negativă asupra celorlalți, calmându-se treptat. De aceea, furia cuiva ne consumă foarte mult, ne epuizează și ne indispune. Oamenii de știință sunt de părerea că, felul precum este instinctul de auto-conservare, furia este o emoție umană inerentă la toate speciile Homosapiens și este, de fapt, moștenită. Chiar și cei mici au reacții de furie.

Toată lumea este furioasă, indiferent de sex, vârstă sau rasă. O persoană furioasă de cele mai multe ori nu-și controlează cuvintele și faptele.

Cum poți să respingi furia? Iată câteva tehnici:

1. Respiră adânc și lent.

Tehnica respirației este principala recomandare pentru autocontrolul într-o astfel de situație. Odată ce ești victima unui atac de furie, respiră adânc și lent. Încearcă să faci doar 6-10 respirații pe minut și asigură-te că respiri pe nas. Întârzierile deliberate permit pulsul și presiunea să revină la normal și să se calmeze.

2. Ignoră.

De mici copii am fost învățați să nu dăm atenție oamenilor nepoliticoși. Ei bine, aplică această tactică și cu cei furioși. Pentru că dacă vei absorbi toate mesajele și ”complimentele”, vei intra în polemici și mai mari. Ignoră omul furios, amintește-ți de ceva plăcut, de valurile mării, de o piesă sau de o mică poezie pe care o poți recita în minte…Astfel vei reuși să te îndepărtezi de la discursurile furioase ale interlocutorului.

3. Ironizează

Privirea strașnică, mișcările necontrolate, stropii de salivă care ies din gura unui om furios arată de-a dreptul ridicol. Ce ar fi să privești cu ironie la toate aceste lucruri și să zâmbești cu bunătate? S-ar putea să reușești chiar să-l sensibilizezi pe acel om.

4. Retrage-te.

Dacă e posibil, stai departe de omul furios. Nu sta în aceeași cameră cu el, poți face o plimbare sau îți poți căuta de treabă. Dacă nu ai cum să faci toate aceste lucruri și ești nevoit să asiști la toate scenele, imaginează-ți că e un zid de cărămidă între tine și persoana respectivă. În tot acest timp, încearcă să-ți proiectezi imaginar acest zid: e din cărămidă roșie sau albă…este îmbinată fin sau invers..? Acest lucru te va ajuta să te protejezi din punct de vedere psihologic.

5. Iartă.

Probabil, este cea mai iportantă și utilă recomandare. La furie, o persoană nu își dă seama ce face, iar când furia trece, se poate simți extrem de vinovată. Uneori, nici nu știe cum să se uite în ochii tăi. Nu-i așa?

Nu ține ură. Vorbește și dă-i șansa acestui om de a-și cere iertare de la tine și de a dialoga cu tine în mod pașnic.

Urmează aceste sfaturi simple și amintește-ți de o înțelepciune antică:

„Cel care nu răspunde urât la furie, se salvează atât pe atât pe sine, cât și pe cel furios.”