Cu siguranță că ai avut momente în viață când, pur și simplu nu ai mai simțit entuziasmul, motivația de a începe un lucru și de a-l duce la bun sfârșit, fie că e vorba de muncă sau de viața personală. Ai simțit probabil că ești pe punctul de a renunța, că te-ai blocat undeva la mijloc de drum, că îți lipsește energia și cheful de a te implica într-un proiect care, altădată te-ar fi făcut să escaladezi munți, să îți focalizezi toate resursele interioare în realizarea obiectivelor. Nu o dată te-ai întrebat ce secret se ascunde în spatele poveștilor de succes și cum reușesc unii oameni să se automotiveze, păstrând intact optimismul și încrederea în sine.

De fapt, nu există niciun secret, ci câteva trucuri eficiente de automotivare, care, asemenea mușchilor, cu cât sunt mai des utilizate, cu atât devin mai puternice. Îți sugerăm unele dintre ele, cu încrederea că te vor ajuta să-ți recapeți forța motivațională și să o păstrezi pentru cât mai mult timp.

Fă lucrurile care te pasionează cu adevărat.

Constrânși de normele sociale, de obligațiuni, de anumite circumstanțe, ajungem să ne implicăm în activități care nu ne stimulează și valorifică potențialul, nu ne furnizează nicio plăcere. Sfârșim prin a ne baricada într-o zonă de confort și a nu mai avea parte de împlinirea spre care aspirasem cândva. A face ce-ți place, mai cu seamă în plan profesional, înseamnă a-ți acorda permisiunea de a te simți întregit.

Privește în ansamblu.

Se întâmplă ca din motivul constrângerilor și datelor limită să te blochezi pe moment. Nu te panica! Înainte de a începe o activitate, amintește-ți obiectivul principal, notează-l pe o foaie și plasează-l undeva prin apropiere. În acest mod, vei vedea mereu spre ce te îndrepți. Începe cu realizări mici care să-ți dea încredere în forțele tale.

Eliberează-te de frică.

Una dintre cauzele pentru care te poți simți fără entuziasm constă chiar din modul tău de a gândi și a relaționa cu temerile și vulnerabilitățile tale. Ai curajul de a înfrunta orice obstacol pe care singur ți-l creezi cu mintea ta. Nu o lăsa să-ți saboteze planurile.

Fii consecvent și organizat.

Ca să rămâi motivat și să-ți îmbunătățești productivitatea, transformă-ți visele în paşi şi acţiuni pe care să le faci în mod sistematic. Lucrează la planul tău în fiecare zi.

Recompensează-te.

După ce termini de realizat un lucru mai dificil și stresant, alege-ţi o recompensă, răsfaţă-te cu ceva ce îţi doreşti sau îți place.

Păstrează optimismul și feedback-ul pozitiv.

Ar fi binevenit să păstrezi aprecierile pozitive pe care le primești de la cei din jur pentru zilele în care te vei simți lipsit de motivație și energie.

Tu ce faci ca să te motivezi? Scrie și împărtășește cu noi trucurile tale!