Aerul condiționat nu este cel mai sănătos mod de a ne răcori, în cazul în care nu știm să-l folosim corect sau nu l-am ales bine, dar oricum este un aparat necesar, mai ales în zilele toride, pe caniculă.

E destul de dificil să alegi un aparat de aer condiționat din multitudinea de modele cu numeroase funcționalități. De ce trebuie să ții cont, în 2018, când alegi un aparat de aer condiționat? Iată câteva sfaturi:

Alege tipul de aparat de aer condiționat

În primul rând ar trebui să luăm în calcul posibilitatea instalării lui în casă, ținănd cont de dimensiunile spațiului și locul potrivit pentru montare.

Aparate de aer condiționat de tip split, de perete

  • Potrivit pentru apartamente, cabane și aproape orice spațiu de locuit;
  • Avantaje: funcție de încălzire, zgomot minim, calitate înaltă a filtrării aerului, varietatea modelelor;
  • Dezavantaje: răcirea și încălzirea neuniformă a încăperilor mari;
  • Preț: în medie 1500 de lei pentru o suprafață de 20 м² + intalarea;

Acest sistem de tip split reprezintă, de fapt, 2 elemente despărțite: unul montat în afara locuinței, pe un perete exterior (cel care conține condensatorul/motorul) și unul de interior, responsabil de evaporarea aerului rece.

De asemenea, există aparate de aer condiționat Dublu Split și Multisplit, care sunt foarte utile datorită avantajului principal care permite montarea în aceeași locuință a mai multor aparate de aer condiționat (în 2,3,4 sau chiar 5 camere), legate la același compresor exterior.

Aparate de aer condiționat de tavan sau de tip ducted/ductibile

  • Potrivit pentru cabane, livinguri mari și orice camere spațioase;
  • Avantaje: răcire rapidă și uniformă;
  • Dezavantaje: complexitatea instalării, prețul înalt, necesitatea unui tavan fals;
  • Preț: în medie 8000 de lei pentru o suprafață de 50 м² + intalarea;

Aceste modele se instalează deobicei în încăperi cu suprafețe de la 50 м².

Acestea reprezintă cea mai bună alegere întrucât montarea lor implică evitarea formării curenților de aer, care dăunează multor persoane, mai ales celor sensibili la aerul condiționat.

Aparate de aer condiționat mobile/portabile

  • Potrivit pentru vile și spații de dimensiuni mai mici în care nu există posibilitatea instalării unui sistem de tip split;
  • Avantaje: posibilitatea de a fi mutat oricând, nu este nevoie de montat;
  • Dezavantaje: un nivel mai ridicat de zgomot, dimensiuni mai mari, putere limitată;
  • Preț: în medie 1300 de lei pentru o suprafață de 20 м²;

Puteți instala singuri aparatul de aer condiționat mobil. Este suficient doar să-l așezați pe podea în locul potrivit și să scoateți un tub flexibil prin fereastra sau gaură din perete, pentru eliminarea aerului cald. Furtunul trebuie să aibă diametrul aproximativ de 10 cm și o lungime de până la 1,5 m.

Aceste modele sunt proiectate pentru o suprafață de cel mult 20-30 м² și sunt utile doar în cazul în care nu există soluții mai bune.

Fiți atenți la compresor

În funcționarea aparatelor de aer conditionat, compresorul este unul dintre elementele cu rol major în reglarea temperaturii într-o încăpere. Într-un sistem tradițional, acesta trece prin două stări: funcționare la capacitate maximă sau stagnare.
Este de preferat să alegeți un aparat de aer condiționat care are la bază tehnologia INVERTER. Datorită acestei tehnologii, temperatura în încăpere este reglată fără a fi necesară oprirea și repornirea perioadică a compresorului. Acesta funcționează la o viteză variabilă, care permite un consum adapatat de energie la necesitățile de temperatură din cameră.

Avantajele compresoarelor de tip Inverter:

  • Fiabilitate crescută în timp;
  • Scăderea consumului de energie electrică;
  • Funcționare silențioasă;

Alegeți puterea aparatului de aer condiționat

Criteriile de alegerea a puterii aparatului sunt destul de simple. Cu cât suprafața încăperii este mai mare, cu atât ar fi nevoie de un aparat cu o putere mai mare. Într-un apartament obișnuit, cu o înălțime a tavanului de cel mult 3 m, la fiecare 10 м² i se atribuie 1 kW. Deci, dacă aparatul de aer condiționat este montat într-o încăpere de 20 м², atunci atrageți atenția la modelele de cel puțin 2 kW.
La fel, trebuie să țineți cont și de amplasare casei. În odăile cu geamurile spre sud este de obicei mai cald și aceasta ar fi un motiv în plus să alegem un aparat cu o putere mai ridicată.

Verificați disponibilitatea modurilor de funcționare necesare

Funcție de încălzire

Această funcție este concepută pentru situațiile dintre anotimpuri, când afară e rece și nu dispuneți de o centală termică proprie.

Dezumidificare

Acest regim de funcționare facilitează tolerarea căldurii insuportabile și împiedică răspândirea mecegaiului. La majoritatea sistemelor de răcire această funcție este standard.

Ventilare

Aparatele de aer condiționat mici, concepute pentru camere, nu au funcția de reîmprospătare a aerului. Din această cauză, când aparatul de aer condiționat nu funcționează, camera respectivă trebuie aerisită în mod corespunzator. La sistemele centralizate de climatizare, se pot regăsi, atât funcția de ventilare a aerului cât și aportul de aer proaspăt.

Filtarea aerului

Până și cele mai basic modele sunt dotate cu filtru de aer, mai simplu (sub formă de sită fină) sau mai avansat, însă modelele mai scumpe sunt dotate cu filtru de mirosuri (filtru cu cărbune activ – folosit și în filtrele de apă) sau chiar filtru de purificare a aerului.

Temporizare și repornire

Aparatele moderne, mai inteligente, permit programarea orarului de funcționare și repornirea automată în clipa revenirii alimentării cu energie după o pană de curent neprogramată. Îți poți astfel programa aparatul să răcească locuința cu câteva minute înainte să ajuni acasă după o zi de lucru.

Mod noapte (sleep/night mode)

De temperaturile ridicate de afară nu poți să scapi nici pe timp de noapte, deci un model cu funcție de noapte este recomandat. În timpul in care acest mod este activat atât ventilatoarele cât și compresorul funcționează la o turație mai mică, producând mai puțin zgomot, iar jetul de aer este orientat în jos pentru a preveni formarea curenților de aer. Majoritatea modelelor noi sunt dotate cu acest mod de funcționare.

Eficiența energetică

Clasificarea energetică a aparatelor de aer condiționat le împarte în grupe conform randamentului: clasa A, B, C.. E, cu cele de clasa E fiind cele mai puțin eficiente.

O unitate clasificată cu clasa A sau A+ de consum de energie, este mai scumpă decât una cu o clasificare mai mică.
Diferența între A+ si A+++ este relativ mică de aceea puteti achiziționa cu încredere un aparat A+.

Sper că acest ghid va fi de folos pentru cei care nu au reușit încă să achiziționeze un aparat de aer condiționat.
Nu uitați să vă bucurați de ceea ce astăzi noi numim confort cu ajutorul tehnologiei.