Îți mai amintești de gogoșile pufoase pe care le făcea mama acasă? Cine nu și-ar dori acum să mai simtă o dată mirosul îmbietor de vanilie și gustul delicios al gogoșilor îmbietoare? Îți recomandăm cu căldură o rețetă superbă de gogoși, ca la mama acasă!

Ingrediente:

  1. 500 gr. făină
  2. 2 ouă + 1 gălbenuș
  3. 3 linguri de zahăr
  4. 200 ml de lapte cald
  5. 1 cub (25 gr.) de drojdie proaspătă
  6. un praf de sare
  7. 2 pliculețe de zahăr vanilat

Mod de preparare:

Se omogenizează drojdia cu zahărul tos, cu un pic din laptele cald, se amestecă și se pune la dospit în mijlocul făinii. După ce dospește drojdia, se adaugă ouăle bine mixate (cele 2 ouă întregi + gălbenușul), zahărul vanilat, sarea, se amestecă cu o spatulă, adăugând cate putin laptele cald care a rămas. După omogenizare, se frământă aluatul pe masă sau pe un tocător, până devine elastic.

Coca se pune într-un vas pentru 30 minute, să se odihnească și să-și dubleze volumul.
Se răstoarnă apoi aluatul pe masa înfăinată, se-ntinde o foaie mai grosuță și se decupează forme mici cu gura unui pahar. Formele de gogoși se mai lasă 7-8 minute pe masă, după care se pun la prăjit. Uleiul se încinge bine, iar focul se lasă potrivit, nu la maxim.

Gogoșile să prăjesc în ulei câte 2 minuțele, până se ridică la suprafață și se rumenesc. După ce se scot din tigaie, gogoșile se pun pe un prosop de bucătărie pentru a se absorbi uleiul. Când sunt toate gata, se presară cu zahăr pudră și se servesc la un ceai sau la o cafea. Poftă bună!