Zona tehnologiei de entertainment a adus pe piață televizoare Smart care, treptat, le înlocuiesc pe cele de transmisie obișnuită. Televizoarele inteligente, care au acces la Internet și iți afișeaza, de exemplu, ecranul telefonul, sunt tot mai prezente în magazine și în casele oamenilor.

Televizoarele Smart reprezintă un sistem de entertainment care vine cu posibilități practic nelimitate, cu acces la Internet, lucru care iți permite să vizualizezi conținut media interactiv. Smart TV-urile sunt și ele ca un fel de calculatoare care difuzează filme și emisiuni, și cu care se poate naviga pe net.

Dat fiind că aceste televizoare au procesor, precum un calculator sau un smartphone, sunt supuse unor riscuri de atacuri ale hackerilor. Potrivit BBC News, acest lucru s-ar putea produce prin folosirea unei antene ieftine capabile să trimită coduri în semnalele emise de dispozitivele conectate la Internet.

Odată manipulate de hackeri, televizoarele Smart ar putea fi folosite pentru trimiteri de mesaje, pentru găsirea altor dispozitive vulnerabile sau pentru lansarea altor atacuri pe Internet. Detectarea şi prevenirea unor astfel de acţiuni ar putea fi dificilă, dar nu imposibilă.

Yossef Oren şi Angelos Keromytis, de la Univsitatea din Columbia, au găsit o modalitate de a lansa atacuri asupra sistemului HbbTV, prin folosirea unei antene ieftine. “Nu este nevoie de o adresă de Internet, nu este nevoie de un server”, a declarat Oren pentru Forbes. “Este nevoie doar de un acoperiş şi o antenă. În plus, nu există nicio metodă prin care atacatorii să fie identificaţi”.

Cercetătorii afirmă că dacă proprietarii unor televizoare smart s-ar loga pe Facebook, prin intermediul unei aplicaţii pe TV, atacul ar putea fi folosit pentru postarea de mesaje pe reţeaua de socializare, în numele utilizatorului. Mai mult, hackerii ar putea scana dispozitive în interiorul unei locuinţe pentru a găsi alte puncte vulnerabile pentru a cere informaţii cu privire la cardul de credit sau alte date importante.

Este de remarcat faptul că pentru a proteja televizoarele Smart și alte dispozitive cu sistemul de operare Android TV de atacuri dăunătoare, ESET a dezvoltat o nouă soluție – ESET Smart TV Security. Programul poate ajuta la consolidarea securității informațiilor confidențiale ale utilizatorilor și poate proteja televizoarele Smart împotriva diferitelor tipuri de amenințări și atacuri cibernetice.