Cred că nu o dată ți-ai surprins copilul zugrăvind pereții casei cu tot felul de caricaturi și mâzgăleli înțelese numai de el. Chiar dacă se lasă cu nervi și mâini puse în cap, lasă copilul să fie copil, oferindu-i libertatea de a experimenta lucruri noi.
Activitatea de învățare a scrisului, pe cât de anevoioasă și epuizantă pare la început, pe atât de interesantă și distractivă devine pe parcurs. Obligându-l sau sâcâindu-l întruna să scrie, copilul își va pierde entuziasmul și va dezvolta o aversiune față de scris.
Există jocuri și exerciții practice cu ajutorul cărora îți poți învăța micuțul cum să stăpânească instrumentul de scris, cum să traseze forma literelor, ca într-un final, să învețe să citească propriu-zis cuvintele, fără a se simți epuizat sau plictisit.
Ce trebuie să știi:
Copiii pot apuca un creion cu trei degete abia începând cu vârsta de 5 ani. În activitatea de scriere sunt antrenați toți mușchii brațului, începând cu cei de la nivelul umărului și terminând cu cei ai mâinii. Terapeuții recomandă părinților să nu corecteze felul în care un copil apucă creionul, întrucât pot face mai mult rău decât bine, iar o poziție de scris prost învățată poate fi dificil de corectat. Ei mai spun că este normal ca un copil de 5-6 ani să apuce creionul utilizând toată mâna și nu ar trebui să ne facem griji.
După ce a împlinit trei ani sau chiar și mai devreme, puteți efectua împreună cu copilul diferite exerciții menite să îi îmbunătățească motricitatea fină prin: origami, desenat, jucatul cu plastilina, construirea cu ajutorul cuburilor etc.
Recomandări:
- activitatea de învățare a scrisului nu va depăși 10 minute pe zi. Dacă exagerați, veți obosi copilul;
- amenajați un spațiu de joacă în care micuțul să învețe. O masă pustie cu un stilou și o foaie îi va crea o imagine dezolantă și plictisitoare;
- creionul și nu pixul trebuie să fie primul instrument de scris al copilului, întrucât, este mai ușor de coordonat;
- creionul se va ține pe falanga de sus a degetului mijlociu, iar arătătorul și degetul mare îl va fixa în poziția dată.
Înainte de a începe să îl înveți a scrie :
- observă dacă puștiul tău este dreptaci sau stângaci. Acordă atenție cu care mână copilul apucă obiectele sau desenează, dar ai în vedere și ceilalți factori de coordonare – ochi, ureche și picior;
- familiarizează-l pe cel mic cu literele alfabetului și cu cifrele. Mai întâi, ajută-l să facă linii drepte, oblice sau cercuri și, mai apoi, treceți la litere.
Întrucât, la baza activității de învățare a copilului trebuie să fie jocul, îți sugerăm câteva activități distractive, prin care îl vei învăța și motiva să scrie:
- Folosește cartonașe, cuburi sau magneți de frigider pe care să fie imprimate litere. Integrează aceste obiecte cât mai des în activitățile zilnice ale copilului;
- Explorați împreună cărțile de colorat. Cumpără cărți de colorat în care să fie punctate cifre sau litere pentru ca micuțul tău să descopere, prin colorat, cum se formează acestea;
- Scrieți în făină sau mălai. Scrisul cu pixul sau cu creionul, la un moment dat, nu i se va mai părea atât de interesant piciului tău. Așa că, te sfătuim să schimbi ocazional atât mediul, cât și instrumentele de scris. Micuțul se poate împrieteni cu literele și cifrele și în alte moduri, nu neapărat cu pixul în mână, ci folosind doar degetul.Trasați linii, scrie-ți cuvinte sau numere pe o masă pe care se va împrăștia mălai sau făină;
- Folosiți plastilina pentru a da formă literelor și cifrelor. Asigurați-vă că aveți suficientă plastilină colorată și câteva cartonașe pe care să fie scrise litere și cifre. Și, puteți da start jocului! Prichindelul tău va trebui să aleagă la întâmplare un cartonaș cu o literă sau cifră, apoi, va începe să modeleze din plastilină ceea ce vede. Nu doar că va fi o activitate amuzantă pentru el, dar și va obține cunoștințe și abilități legate de scris.
- Bazați-vă pe jocuri de cuvinte. Încearcă să scrii cât mai des atunci când te afli în preajma copilului, pentru a-l motiva și pe el să te urmeze. Încurajează-l să scrie anumite cuvinte, fie din plastilină, fie pe nisip sau în zăpadă. Amestecă cartonașele cu litere și provoacă-l să compună cuvinte cu ajutorul lor.
Indiferent de metodele la care recurgi pentru a-l determina pe copil să deprindă anumite abilități de scriere, nu aștepta ca rezultatele să apară peste noapte. E nevoie de timp și multă răbdare.
Încurajează-ți micuțul să scrie și să deseneze așa cum poate, cât poate, debarasându-te de critici și încercări insistente de a-l corecta. El are nevoie de validare pentru efortul cu care se implică în activitatea de învățare și nu de preocuparea noastră de a-l compara mereu cu ceilalți.