Punctele negre sau comedoanele sunt acumulări de sebum în pori, care se întunecă pe măsură ce se oxidează. Mulți obișnuiesc să le scoată prin stoarcere, crezând că soluționează problema. Însă, punctele negre continuă să apară din nou și din nou, devenind un chin și o problemă estetică pentru ten.
Care sunt cauzele apariției punctelor negre?
Cele mai frecvente cauze ale apariție punctelor negre sunt:
- alimentele bogate în carbohidrați;
- excesul de sebum;
- schimbările hormonale;
- produsele cosmetice de calitate joasă;
- tulburările metabolice.
Acestea au fost doar câteva cauze, însă pot exista factori mult mai gravi. De aceea, pentru a stabili cauza exactă a apariției punctelor negre pe față, trebuie să mergi la un consult dermatologic.
Cum scapi de punctele negre?
Baia facială de aburi este cea mai simplă procedură cosmetică prin care este foarte simplu să elimini puncte negre. Pentru aceasta, ai nevoie de un vas cu apă fierbinte în care poți adăuga trei picături de ulei de arbore de ceai. Înclină capul peste vas și acoperă-te cu un prosop. Fă această procedură timp de aproximativ 15 minute (cu pauze de aer) pentru a deschide porii. După acest tratament termic, îți vei putea curăța ușor pielea de punctele negre, fără să lași urme.
Trebuie să ții cont, însă, că eliminarea manuală a punctelor negre poate provoca iritații și chiar inflamații. De aceea, este bine să folosești măști speciale pentru a preveni aceste probleme.
Ce măști poți face pentru ten?
Îți poți prepara o mască acasă, amestecând 2 linguri de fulgi de ovăz și o linguriță de bicarbonat. Omogenizează aceste ingrediente într-un vas, adăugând albuș de ou. Aplică apoi acest conținut pe zonele problematice, fără să freci tenul. După 10 minute, spală-ți fața cu apă caldă.
Un efect similar poate fi obținut cu ajutorul argilei albe. Pentru a pregăti masca, diluează argila în apă până obții o pastă groasă și aplic-o pe piele timp de 15 minute. Spală-te apoi cu apă călduță.
Iar pentru a preveni apariția punctelor negre, îți recomandăm să-ți ștergi fața în fiecare seară cu chefir. Acest produs lactic conține acizi specifici care înlătură secrețiile sebacee.
Este important să elimini și factorii care provoacă apariția punctelor negre. Cu alte cuvinte, pentru sănătatea pielii, trebuie să renunți la alimentele care conțin carbohidrați și să optezi pentru o dietă sănătoasă, consumând pește, spanac, morcovi, broccoli, cartofi noi. Migdalele și alunele sunt și ele foarte benefice pentru ten.
Dacă aceste remedii nu te ajută pentru a scăpa de punctele negre, este recomandat să te adresezi la un cosmetolog pentru consult și, după caz, pentru efectuarea unor analize.