Majoritatea smartphone-urilor sunt dotate cu baterii litiu-ion și litiu-polimer, principala problemă a căreia este degradarea și învechirea. Și indiferent de modul în care folosești telefonul, bateria își pierde în cele din urmă capacitatea. Acest proces nu poate fi oprit, dar poate fi încetinit, respectând următoarele reguli:
Respectă ciclurile incomplete de reîncărcare
Durata de viață a bateriei depinde foarte mult de numărul de cicluri de reîncărcare. Un ciclu complet este încărcarea bateriei până la 100% și descărcarea completă a acesteia până la 0%. În medie, bateriile smartphone-urilor moderne sunt proiectate pentru 400-500 de astfel de cicluri, după care aceasta își pierde din capacitate.
Prin urmare, îți recomandăm să nu aștepți descărcarea completă a bateriei. Astfel, numărul de cicluri de încărcare se va prelungi. De exemplu, dacă telefonul are 30% încărcătură, atunci adâncimea descărcării este de 70%. Reducerea acestei adâncimi permite creșterea numărului de cicluri.
Menținerea unui nivel de 40-80% este considerat optim pentru bateriile cu litiu.
Nu lăsa telefonul la încărcat toată noaptea.
Nu este recomandat să-ți lași telefonul la încărcat pentru întreaga noapte. Și nu este doar o încărcare nedorită de 100%. La o adică, poți seta un maxim permis la 80% prin aplicații speciale, însă acest lucru va afecta negativ starea bateriei. Fiind conectat mereu la priză, bateria telefonului tău nu se va ”odihni” deloc, încercând să suplinească mereu acele câteva procente irosite de sistem pe anumite aplicații.
În cazul în care se întâmplă, totuși să lași telefonul la încărcat peste noapte, nu îl pune sub pernă sau în regiunea capului. Lipsa debitului de aer poate duce la supraîncălzirea telefonului, care nu numai accelerează degradarea bateriei, ci poate provoca un pericol de incendiu.
Nu utiliza telefonul la temperaturi joase.
Așa cum nu este recomandată supraîncălzirea telefonului, nu este recomandată nici utilizarea lui la temperaturi joase, pentru că acestea provoacă o scădere a furnizării energiei și, în consecință, la epuizarea prematură a duratei de viață a bateriei. În general, producătorii de gadgeturi moderne avertizează că nu avem voie să utilizăm telefoanele în condiții de sub zero grade celsius.
Folosește un încărcător original.
Un adaptor ieftin sau contrafăcut poate dăuna bateriei telefonului, pentru că un astfel de accesoriu poate conține componente de calitate proastă care nu pot furniza amperajul necesar sau nu vor putea să-ți protejeze telefonul împotriva căderilor de tensiune. Prin urmare, se recomandă utilizarea încărcătorului original pe care l-ai cumpărat odată cu telefonul sau, dacă nu-l mai ai, să achiziționezi unul de la un magazin de specialitate.
Respectă instrucțiunile de păstrare a bateriei.
Bateriile pe bază de litiu se învechesc și își pierd capacitatea, chiar și atunci când nu sunt utilizate. De aceea, nu are sens să cumperi alte baterii de rezervă pentru telefonul tău.
Pentru ca bateria să se degradeze cât mai puțin posibil, trebuie să respecți niște condiții speciale de păstrare.
Gadgeturile pe care nu le utilizezi sau le utilizezi rar, trebuiesc încărcate până la cel mult 50%. Astfel, pentru un an de inactivitate, capacitatea va fi redusă cu numai câteva procente. Însă, dacă bateria a fost lăsată cu să se încarce de fiecare dată până la 100%, pierderea poate crește de până la patru ori, în special la temperaturi ridicate.