Povestea colacului secuiesc a pornit pe vremea când tătarii au invadat Transilvania, iar ”Kurtos” în limba maghiară înseamnă horn, pentru că acest colac seamănă cu un horn.
Nu ai nevoie de foarte mult timp ca să prepari Kurtos-ul, îți ia circa 2 ore.
Ingrediente
- 350 ml lapte
- 30 g drojdie
- 150 g unt topit
- 70 g zahăr
- 2 ouă
- 850 g făină
- + nițel unt topit și zahăr pentru glazură
Mod de preparare
- Se prepară aluatul într-un bol: se pune făina, drojdia și se frământă cu laptele călduț. Se lasă la dospit 20 minute.
- Se amestecă untul topit, zahărul și ouăle, apoi se toarnă peste aluat și se frământă bine. Aluatul se lasă la dospit într-un loc cald pentru aproximatix 1 oră.
- Se pregătesc ustensilele care vor da forma specifică Kurtos-ului: se pot folosi cutii goale de bere acoperite bine cu folie de aluminiu. Folia se unge apoi cu unt topit ca să se poată desprinde cu ușurință la final.
- Când aluatul este dospit, se întinde în fâșii înguste și lungi pe suprafața de lucru. Aceste fâșii se înfășoară pe cutiile de bere „îmbrăcate” în folie de aluminiu.
- Colacii secuiești se pot coace pe cărbune încins sau la cuptor la o temperatură de 200 grade timp de 20 de minute. După primele 10 minute, colacii se scot și se ung cu unt copit și zahăr, apoi se dau din nou la cuptor pentru încă 10 minute. După coacere, se lovește capătul cutiei de bere de o suprafață dură și aluatul copt ar trebui să alunece ușor de pe ea.
La final, colacii se pot „tăvăli” prin nucă sau scorțișoară.
Poftă bună!
Comenteaza