Unii o gătesc prea puțin, alții prea mult – carnea la grătar nu iese mereu așa cum ne-o dorim. Secretul  unui grătar delicios și suculent constă în alegerea cărnii potrivite și în marinarea acesteia.

De exemplu, grătarul din miel nu place oricui, din cauza mirosului specific și texturii cărnii. Carnea de pui este potrivită pentru grătar, pentru că este fină și moale. Pentru un grătar perfect de pui este bine să alegi pulpele sau pieptul de pui, iar pentru grătarul de vită cea mai potrivită este scăricica. În topul preferințelor pentru grătar, însă, se află carnea de porc. Pentru grătarul de porc ideal alege carnea de la gât.

Indiferent de carnea pe care o alegi, asigură-te că ai verificat calitatea acesteia. Carnea bună nu se lipește de mâini, iar atunci când o apeși cu degetul, ea își revine rapid la forma inițială. Carnea nu trebuie să aibă un miros neplăcut, să aibă sânge sau mucozități pe ea. Atunci când cumperi carne, lipește un prosopel de hârtie pe ea. În cazul în care pe șervețel rămân urme de roz, înseamnă că acea carne a fost tratată chimic. Nu cumpăra pentru grătar carne congelată sau abia adusă de la abator, pentru că va ieși dură și ațoasă după gătire.

Cum să tai carnea pentru grătar:

Carnea de porc sau de vită se taie cubulețe cu diametrul de 3,5-4 cm. Dacă tai mai mărunt, aceasta se poate arde, iar dacă o tai cubulețe mai mari, carnea poate rămâne crudă. Nu ar strica să lași și câteva bucățele de grăsime, pentru că anume ele fac grătarul mai suculent. În cazul cărnii de vită, trebuie să elimini toate venele, iar la carnea de pui va trebui să scoți oasele.

Cum să marinezi carnea:

Chiar și carnea suculentă și aromată trebuie marinată. Marinada păstrează toate proprietățile cărnii pentru o zi sau chiar două. O marinadă foarte bună se prepară din ceapă tocată grosier, chefir, suc de roșii, bere sau suc de fructe și se condimentează cu condimente.

Nu se recomandă adăugarea oțetului în marinadă pentru că acesta unește fibrele din carne și o face mai uscată la gătire. Deseori, producătorii de carne deja marinată se fac vinovați de adăugarea oțetului în carne. De ce fac asta? Pentru că, probabil, folosesc carne veche pentru vânzare, iar oțetul îi scoate mirosul și aspectul neproaspăt.

Când și cum să așezi carnea pe grătar:

Carnea se așează pe grătar atunci când cărbunii (sau lemnul) sunt încă roșii-cenușii. Înainte de a găti carnea, aruncă peste cărbune câteva fire de rozmarin, salvie sau tarhon. Astfel, carnea va absorbi aroma ierburilor.

Nu găti carnea pe foc încins! După ce așezi carnea, așteaptă să se rumenească un pic, iar apoi ai grijă să o înt

orci la fiecare 3 minute de pe o parte pe alta. În cazul în care grăsimea curge peste jăratec și focul începe să se încingă, stropește-l cu un pic de apă ca să nu se ardă carnea.

În medie, carnea la grătar se gătește 15-25 de minute. Totul depinde de temperatura cărbunilor și de sezon: în timpul verii, carnea se va găti mult mai repede.

Poftă bună!