Musacaua este una dintre cele mai apreciate feluri de mâncare grecești. Este păcat să nu încerci acest preparat măcar o data în viață! Musacaua poate fi făcută din vinete sau din cartofi, în funcție de preferințele fiecăruia.

Ingrediente pentru 5 porţii

  • 2 vinete (sau cartofi) mari, tăiate în rondele groase de 1 cm
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 1 ceapă tocată
  • 2 căţei de usturoi
  • 500 g carne de vită tocată
  • 500 g roşii tocate
  • 200 g cașcaval
  • 2 gălbenușuri de ou
  • 200 g smântână
  • 2 linguri pastă de tomate
  • 2 linguriţe de busuioc uscat
  • ¾ linguriţă sare

Mod de preparare

Rondelele de vinete sau de cartofi se lasă în apă rece cu un pic de sare circa 20 de minute, după care se scot și se tamponează cu un prosop de hârtie. Se pun feliile la cuptorul încins (200 grade) și se stropesc cu ulei de măsline pentru a se coace 10 minute. După coacere, se scot din cuptor și se lasă la răcit.

Într-o tigaie, se pune ulei de măsline, se celeste ceapa și usturoiul tocat mărunt. Se adaugă carnea tocată și se amestecă ușor cu o spatula de lemn. Se adaugă roșiile tocate și restul ingredientelor, să dă focul încet și să lasă la gătit 15 minute, amestecând periodic.

Când compoziția cu carne este gata, se lasă să se răcească și se trece la aranjarea ingredientelor într-o tavă de copt: se unge tava cu un pic de ulei, se pune un strat de vinete (cartofi), apoi un strat de sos, un strat de cașcaval. Se repetă procedura până se termină toate feliile de legume, iar deasupra se pune un strat de cașcaval și se toarnă amestecul de gălbenușuri cu smântână. Tava se acoperă cu o folie de aluminiu și se dă la cuptor pentru 30 de minute, după care se scoate folia pentru ca suprafața să se rumenească puțin.

Se lasă la răcit 15 minute, după care se servește în felii.

Poftă bună!